Broccoli, druiven en bacon
Door: Ilja
Blijf op de hoogte en volg Ilja
04 Augustus 2017 | Zuid-Afrika, Hoedspruit
Om 09:30 uur uitgecheckt en in de auto (ik noem hem inmiddels 'de John Deere') gestapt naar Lisbeth en Steen, via de panoramaroute.
De eerste stop: Gods Window. Mooi uitzicht over Blyde River Canyon en de rivier. Martijn heeft daar geposeerd op een rots boven de afgrond, ik durfde niet. Mijn hoogtevrees speelde op, en er zat slechts wat kippengaas tussen mij en de afgrond. Ik word al naar als ik thuis op zolder uit het raam kijk, laat staan daar. Ik vond het dan ook niet heel grappig dat Martijn dat deed.
Vervolgens gestopt bij nog een uitkijkpunt, ik weet niet meer welke. Heeft dus weinig indruk gemaakt. Maar de laatste stop, de Three Rondavels, was wel de moeite waard. Verschrikkelijk hoog, maar het uitzicht was prachtig. We hebben wat souvenirs gekocht bij de kraampjes daar, de locals proberen daar hun inkomen te verdienen door handgemaakte schalen en beeldjes te verkopen. Dus achter in de trekker liggen nu een nieuwe fruitschaal en een beeldje van een olifant.
We moesten omhoog lopen via trappen om bij de uitkijkpunten te komen, en daar merkten we hoe beroerd onze conditie is. Na de vakantie maar weer hardlopen, trainen en oefeningen doen. Hier bij Lisbeth en Steen komt er vast nog wel een kilo bij, de taart voor het dessert was net klaar toen wij om 16:30 uur aankwamen. Het eten was fantastisch! Biefstuk met een paprikasaus, broccolisalade (met rauwe broccoli, druiven en bacon, Lisbeth maakt van de raarste combinaties een fantastisch gerecht. Ik heb het recept), aardappeltjes en nog een salade, en perzik-hazelnoottaart toe, ook al zo'n vreemde maar verrukkelijke combinatie. Morgen: T-bone steak en iets met bietjes. Ik zit tjokvol maar verheug me er nu al op.
We zijn de enige gasten de komende drie dagen en worden nu al flink in de watten gelegd. Ze hebben een 9,8 op Booking.com, en waar ze die 0,2 punten laten liggen: geen idee. Zelfs het bed is lang genoeg voor Martijn, voor het eerst deze vakantie steken zijn voeten niet uit het bed.
Het weerzien was warm en voor, tijdens en na het eten hebben we flink bijgekletst. De vijf nijlpaarden wonen nog in de tuin (overdag liggen ze in de rivier die de achtertuin afgrenst) en helaas zijn de brutale aapjes (velvet monkeys, gelukkig geen bavianen) er ook nog steeds. Af en toe komen wat olifanten en leeuwen vanuit Kruger op bezoek.
Morgen gaat de wekker om 7 uur, en vertrekken we met een lunchpakketje van Lisbeth naar het Kruger, naar Orpen gate om weer een nieuw gedeelte van het Kruger verkennen.
Tenslotte, wat ik tot nu toe heb geleerd over Afrika:
1. Heb geduld. Heel veel geduld. En als je geduld bijna op is, heb dan toch nog maar wat extra geduld.
2. Zorg dat je op de eerste van de maand niet hoeft te pinnen en voldoende cash op zak hebt. Tenzij je graag een paar uur in de rij wil staan om uiteindelijk bij een lege pinautomaat te belanden (en/of jezelf wil trainen in punt 1).
3. Wees voorbereid. Alleen voldoende eten en drinken meenemen is niet genoeg. Neem bijvoorbeeld ook een schep en sleepkabel mee. Je telefoon kan je gerust thuis laten, je hebt toch bijna nergens bereik.
4. Huur een 4x4. Onmisbaar in Botswana en Namibië, totaal overbodig in Zuid Afrika qua wegen. Maar: als jij en een twingootje aan komen rijden bij een groepje leeuwen, gaat dat twingootje waarschijnlijk wel voor je aan de kant. En als ze toch voor je gaan staan kan je er vanuit je HiLux overheen kijken, dus alles gucci.
5. Laat het dragen van de kleur geel over aan mensen met prachtige donkere huid. Er is echt geen enkele 'bleekscheet' die er goed uitziet in geel. Sorry als je net een beeldig geel jurkje hebt gekocht.
6. Afrika is niet eng. Je kunt hier rustig 's nachts op de hoofdwegen rijden in dorpjes, maar ga niet op eigen houtje de sloppenwijken in. Ook niet overdag, trouwens. Over het algemeen is iedereen heel vriendelijk en behulpzaam. Je krijgt echt niet zomaar een pistool tegen je hoofd.
7. Ik kom hier ooit nog een keer terug. Ik weet niet wanneer, misschien pas over een lange tijd, maar ik ga terug.
Welterusten!
04 Augustus 2017 - 22:27
Antoinette:
Dank je wel voor wederom een beeldend verhaal!
Slaap lekker en geniet nog van jullie laatste vakantiedagen.
Groetjes uit Emmen -
05 Augustus 2017 - 17:27
Hilly :
Dus heerlijk genieten en eten deze laatste dagen voor jullie.(en slapen voor Martijn in een bed op "lengte")
En dan ook nog dieren mogen bekijken in het Kruger en anders wel in de "achtertuin" van jullie verblijf.